Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Kritika - Holly

Julie Olivier - Átmeneti érzelem

Először is szeretném leszögezni, hogy ez a történet Fesd meg a novelládat! nevű versenyre készült, így annak a keretei között fogom értékelni, valószínűleg elfogultan. Az általad kiválasztott kép Munkácsy festménye volt, a hátsó sarokban lévő sötét alakot helyezted a főszerepbe.

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy tökéletesen teljesítetted a feladatot. Létrehoztál egy olyan karaktert, aki mindenképpen végrehajtja a feladatát, nem ítélkezik senki felett. A titokzatos, neve-sincs, a háttérben maradó, számító figura életre kelt a betűk által. Megteremtettél egy olyan szituációt számára, ami egy igen nehéz döntési hozatalhoz vezetett.

De kezdjük mindjárt az apróságokkal. A címet most nem sikerült olyan figyelemfelkeltővé tenned, mint szoktad. A szomorú bohóc után egy kicsit átlagos lett, de a történet szempontjából mégis lényegre törő és konkrét. A főszereplő neve viszont nagyon megnyerő volt. A Chat Noir, vagyis Fekete Macska minden volt, csak átlagos nem. Tökéletesen illet a karakterhez.

A történetvezetés is érdekes volt, tetszett, hogy a kávézóban ülve emlékezik vissza a szereplőnk, és lényegében az egész sztori egyetlen, végső jelenetre épül. Így lényében maga a végkifejlet a történés. Minden más csupán egy felvillanó emlék. Kifejezetten ötletesnek találom.

Nehéz volt hibákat találni, ha egyáltalán ez volt a cél, de azért néhányra ráakadtam. Ez tényleg csupán szőrszálhasogatás, de azért gondoltam elmondom ezt is, hátha tudsz valamit belőle hasznosítani.

 

Az alábbi három esetben hasonló volt a problémám, ezért egy kalap alá vettem őket. Néha használtál olyan szavakat, amik kizökkentik az olvasót a novella hangulatából és menetéből.

„…ezért próbálta mindig megőrizni inkognitóját” – Az inkognitó szó itt kitűnik a szövegkörnyezetből. Valahogy nem illik bele a világba.

„Tudod, nem olyan kellemes, ha egész álló nap csak egy macskával tud kommunikálni az ember.” – hasonló, mint az előbb. Kommunikálni - élőbeszédben keveset használjuk ezt a szót, ráadásul az akkori időben biztosan még annál is kevesebbet használták. Nathalie pedig nem tűnik a legműveltebb embernek, hogy egy fáradt, hétköznapi estén ilyen szavakat használjon.

„De közben valahol a szíve legmélyén egy aprócska kis emóció dörömbölt kétségbeesetten.” – Az emóció szó itt nagyon tudományosan hangzik. Mintha szeretnél egy pszichológiai értekezést írni. Az emóció helyett próbálj valami hétköznapibb szót használni, mint például az érzés, érzelem. Ha túl sokat használtad már a szót, akkor pedig érdemes körülírni. Korábban gyönyörű megfogalmazásokat használtál, itt is érdemes lenne kipróbálni.

„Az anyag egyszerűen csak elégett, akár a szénhidrát, ám még annál is sokkal gyorsabban.” – Ez a megfogalmazás is kicsit furcsán jött ki. Lehet, hogy csak nekem szúrta a szememet, de valahogy elütött a szövegkörnyezettől. Ez persze szubjektív.

„Ebből következett, hogy ha Chat Noir nem törődött a boltjával, egyetlen alkalmazottja, Nathalie tartotta a frontot az eladópult mögött, s miközben halálra unta magát, vagy manikűrözött, vagy a rádiót hallgatta, vagy pedig magazinokat lapozgatott, de bármit is csinált, mellette mindig hamisan dudorászott magában.”  – Ez nagyon hosszú mondat lett, érdemes lenne kicsit szétszedni.

„Chat Noir Nathalie kíváncsi arcára, a vendég pedig egy magas, gorillaszerű emberre vetett egy jelentőségteljes pillantást, jelezve, hogy kívül tágasabb.” – Ez a mondat kicsit bonyolult lett. Kétszer kellett elolvasnom, hogy tényleg megértsem.

„Lassanként kezdett megriadni, és nem merte önmagát adni a lány előtt.” – Ha igaz, amit korábban írtál, akkor az azt jelenti, hogy a lehetséges alanyok előtt sem adja magát sohasem. Mármint mindig azt a karaktert játssza el, akire akkor szükség van. Ha Chat Noir önmagát adná, akkor minden bizonnyal a lány rohanna a rendőrségre.

 

 Igazából nem is tudok sok mindent írni róla, hisz nekem nagyon tetszett ez a novella, ami hibákat kiemeltem, igazából csak kukacoskodás, és ezeket is keresnem kellett. Egyértelműen egy nagyon jó és ötletes történetet hoztál össze, én mindenképpen élveztem. Gratulálok, nagyon jó novella lett. J


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu