Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Kritika - Holly

Senussya - Irigység

Először is nagyon sajnálom, hogy csak most lettem kész vele, de mentségemre legyen, hogy tényleg nagyon kevés időm volt és azt is színházban a próbákon töltöttem. De elkészült, még karácsony előtt és remélem elég részletes és elég hasznos lesz a továbbiakban.

Akkor lássunk is hozzá. Először is a nyelvtani és stilisztikai hibákat szeretném kiemelni, majd csak utána foglalkozunk a történettel. Vannak néhol elgépelések, vesszőhibák, de ez megesik, erre nem térnék ki külön. Súlyosabb hibát inkább a párbeszédeknél találtam.

„-Csak nem akarom, hogy megüsd a bokád. – mondta Karina olyan fájdalmas arckifejezéssel, hogy Auróra nem bírta tovább, elindult az ajtó felé. ”

A gondolatjel előtt akkor teszünk pontot, ha a gondolatjel utáni szöveg nem kapcsolódik a mondandóhoz. Ekkor új mondatot írunk. Például: – Csak nem akarom, hogy megüsd a bokád. – Karina tényleg féltette a húgát, de ezt nyíltan sosem mondta volna ki. A te esetedben nem kell pontot raknod, hisz a gondolatjel utáni mondtad az előző folytatása. Helyesen így írható: – Csak nem akarom, hogy megüsd a bokád – mondta Karina olyan fájdalmas arckifejezéssel, hogy Auróra nem bírta tovább, elindult az ajtó felé. Remélem érted, mire gondolok. Ha nem nyugodtan kérdezz, megpróbálom elmagyarázni.

Ha már a párbeszédeknél tartunk, akkor erről is beszélnék egy kicsit:

„-Valami baj van? – tudakolta Barbara.

– Nem, nincs semmi! – felelte Auróra olyan duzzogó hangsúllyal, amin maga is meglepődött. ”

Lehet, hogy ez csak az egyik rigolyáim közé tartozik, de szerintem felesleges folyton a mondatok mögé írnod, hogy tudakolta, felelte, mondta stb. ezek elég egyértelműek ahhoz, hogy az olvasó is rájöjjön, hogy ez most kérdés, erre felel a másik fél. Ha a mondatok mögé akarod helyezni, hogy ki mondta, akkor írj valami cselekvést, vagy gondolatot mögé. Például: " – Valami baj van? – Barbara tudta, miért viselkedik Auróra így, de a látszatot továbbra is fent akarta tartani.

– Nem, nincs semmi! – A lány akaratlanul is elfordult barátnőjétől. "

Ezt nem kell megfogadni, de szerintem sokkal élvezhetőbb a történet, ha nem olyan információkat közölsz, amit az olvasó már amúgy is tud.

A másik gondom a rengeteg zárójel volt. Fölöslegesnek éreztem folyton megmagyarázni azt, amit írsz.

Ez így folytatódott egész úton Békevárig (ebbe a városba jártak tanulni)”

Ha úgy érzed, el kell mesélned, mert a történet szerves részét fogja képezni, akkor szánj neki egy külön mondatot, vagy egy egész bekezdést. Akkor mesélj egy kicsit Békavárról, az ott élő emberekről, milyen kötődés fűzi a főszereplőt a helyhez. Ha folyton zárójelekben magyarázol, az kizökkenti az olvasót a megteremtett légkörből. Mintha az író ott állna a válla fölött és folyamatosan megjegyzéseket fűzne neki.

Még egy kis apróság a bekezdésekkel. Túl nagy volt köztük a távolság és így nagyon szétszabdalta a történetet. Számomra ez rendkívül zavaró. A Wordben át tudod állítani a bekezdések távolságát.

Ennyi mindenről beszéltem és még el sem jutottam a lényeghez. A történet középpontjában az irigység állt, amit az elején meg is alapoztál egy dalszöveggel. Nekem tetszett ez a keretes szerkezet, ahogy a dal a végén is megjelenik. Számomra csak annyi negatívum van ebben a mozzanatban, hogy azok, akik nem értenek angolul, nem tudják úgy megélni és nem tudják úgy értékelni ezt az összefüggést. Igaz, hogy a testvérek közötti vitában célzást adsz neki, de tegyük fel, egy lábjegyzet azért jól jött volna.

A karakterek egyszerűek voltak. Majdnem szappanoperás, ami azt jelenti, hogy mindegyiküknek volt egy-két tulajdonsága, amit kisarkítottál. Auróra naiv és határozatlan, Larion szintén határozatlan, ám egy olyan srác, aki egy főnyeremény, Barbara pedig... nos az ő karaktere volt számomra a legellentmondásosabb. Egyértelműen a negatív szereplők közé lehet sorolni, míg a másik két szereplő az áldozat. Azt viszont nem értem, mi indíthatta Barbarát, hogy ezt tegye. Mert az, hogy a legjobb barátnője egyszer csak ír egy jó matek dolgozatot és alakul a szerelmi élete nem elég indok ahhoz, hogy elárulja és tönkretegye a legjobb barátját, akivel együtt nőtt fel. Nem látom a tettét elég indokoltnak, valamint az összes szereplőből hiányolom az árnyaltságot. A rossz karakter sem jelenti azt, hogy ő velejéig romlott, hisz mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Ez volt a problémám Aurórával is, akinek látszólag a naivitáson kívül nem volt semmilyen negatív tulajdonsága. Hogy úgy mondjam, egy Mary-Sue karakter, akit csak szeretni lehet.

Végigolvasva a történetet úgy érzem, még csak most ismerkedsz az írással, ami nem baj. Látok benne fantáziát és igényességet, ami manapság nagy erény. Összességében nem volt egy rossz novella, de még gyakorolnod kell. Én mindenesetre szurkolok neked.


MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!