Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Holly

A történetmesélés 22 szabálya

Pixar 22 aranyszabálya - illusztráció

Biztos ti is láttatok már Pixar meséket. Ha mást nem is, a Toy Storyt, a Némo nyomában, vagy a Fel! című mesét biztosan ismeritek. Sok sikeres történet megalkotója. Azonban mi a sikerük? Mitől maradandóak a történeteik, mitől emlegetnek fel az emberek egy-egy jellegeztes mondatot az animációikból?

A Pixarnál dolgozó Emma Couts összeállított egy listát azokról a bölcsességekről, amiket a cégnél dolgozva tanult és tapasztalt meg, majd twitteren, huszonkétszer 140 karakterben megfogalmazva összegezte is azokat. Nagyon hasznos tippek, amiket érdemes megfogadni irodalmárokként is. Szabad fordításban alább láthatjátok, de az eredeti nyelven is elolvashatjátok a kiírást.

#1: Csodálod a karaktert mert megpróbál több lenni az elért sikereinél.

#2: Észben kell tartani, mi az érdekes neked, mint néző (olvasó), és nem azzal foglalkozni, mi a szórakoztató neked, mint író. A kettő különbözhet.

#3: Fontos kipróbálni a témát, de nem tudhatod, miről szól igazán a történet, amíg nem tartasz a végénél. Most pedig az átírás jön. 

#4: Egyszer volt, hol nem volt egy..... Minden nap..... Egyik nap..... Ezért aztán..... Aztán emiatt..... Ameddig végül.....

#5: Egyszerűsíts. Fókuszálj. Kombináld a karaktereket. Ugord át a kerülőutakat. Úgy fogod érezni, mintha értékes dolgokat vesztettél volna el, de  ez tesz szabaddá.

#6: Miben jó a karaktered, miben érzi magát otthon?  Fordítsd meg ezt az ellenkezőjére. Állítsd kihívás elé. Hogyan oldja meg a feladatot?

#7: Találd ki a végét, mielőtt leírod a közepét. Komolyan. A befejezések nehezek, dolgozz előre.

#8: Fejezd be a történetet, mégha nem is tökéletes és hagyd úgy. Egy tökéletes világban kész is van és tökéletes is, de lépj tovább. Legközelebb jobbat csinálsz.

#9: Amikor megakadtál, készíts egy listát arról, mi NEM fog bekövetkezni. Sokszor az akadály feloldásához hasznos anyagok bukkannak fel közben.

#10: Válaszd szét azokat a részeket, melyeket szeretsz. Ami tetszik benne, az a te részed; fel kell ezt ismerned, mielőtt használod.

#11: Írd le papírra, hogy megmaradjon. Ha a fejedben marad egy tökéletes ötlet, soha nem fogod senkivel megosztani. 

#12: Számolj le az első dologgal, ami eszedbe jut. Aztán a másodikkal, harmadikkal, negyedikkel... - szedd ki a nyilvánvaló lehetőségeket az útból. Lepd meg magad.

#13: Adj a karaktereidnek véleményt. Passzívként/formázhatóként szerethetőnek tűnhet, mikor írod, de igazából ez méreg a közönségnek. 

#14: Miért muszáj EZT a történetet elmondanod? Mi az az égető hit, amiből a történeted táplálkozik? Ez a szíve az egésznek.

#15: Ha a saját karaktered lennél abban a helyzetben, hogy éreznél? Őszintén adj hitelességet a hihetetlen helyzeteknek.

#16: Mik a tétek? Adj nekünk okot, hogy állást foglalhassunk a karakter mellett. Mi történik, ha nem sikerül? Gyűjtsd össze az esélyeket egymással szemben.

#17: Nincs fölösleges munka. Ha nem műkdöik, hagyd és menj tovább - még hasznos lehet a későbbiekben.

#18: Ismerned kell önmagad: különbséget kell tenned a legjobb és a leghaszontalanabb lépéseid között. A történet tesztel, nem  pedig tisztít. 

#19: Jó az a véletlen, ha a karaktered bajba keveredik, viszont az a véltelen, ami ebből kihúzza, csalás.

#20: Gyakorlás: végy filmekből utált építőkockákat. Hogyan rendeznéd át olyanná, hogy tetszen?

#21: Azonosulnod kell a helyzettel/karakterrel, nem szabad csak úgy "királyra" megírni. Mitől tennéd TE királlyá?

#22: Mi az esszenciája a történetnek? A leglényegesebb mondanivalója? Ha ezzel tisztában vagy, ebből tudsz építkezni.

 

Még nincs hozzászólás.

MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!