Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Kritika - Viccadict

Szimy - Ezért még megfizetsz

Mindenekelőtt szeretnélek nagyon­nagyon megdícsérni. Látszik, hogy nagyon odafigyeltél az írásra, nem áll távol tőled a helyesírás és figyelmesen írtad meg az eddigi fejezeteket, nem csak összecsaptál valamit, hogy minél előbb eljuss a tetőpontig. Ezt bizonyítja, hogy az elküldött huszonhét oldalból összesen max tizenöt hibácskát találtam, amennyit bőven találni szoktam egy jelentősen rövidebb alkotásban is.
Viszont találtam azért kivetnivalót is, még pedig egy jó nagy problémát. Az egész történet világa majdnem teljesen ugyanolyan, mint a Gossip Girl című sorozatban. Nem is csak az, hogy néhány főszereplő, akinek hasonló a személyisége, megkapta a sorozatbeli nevüket, de ugyanazta hierarchikus rendszert állítottad a cselekmény mögé, mint amivel a sorozat is foglalkozik. Nem gond az, ha sorozatokból szerzed az inspirációt, de nem szabad annyira beleépíteni, hogy az fel is tűnjön az olvasónak. Mert eleinte csak dereng neki, aztán már tudja, és mikor elérkezik a lépcsős jelenet, az olvasó már a fejét fogja és nem tudja komolyan venni.
A hangnemet nagyon jól eltaláltad, könnyen lehet olvasni, könnyed, a téma pedig megengedi ezt. De azt viszont tudnod kell, hogy ez a laza, könnyed stílus más, komolyabb hangulatú történetek mellé nem biztos, hogy elég. Amire még érdemes odafigylened, hogy az első oldal hangvétele nagy mértékben elüt a későbbiektől, ami zavaró lehet.
A főszereplőt is jól hoztad, pontosan el tudod érni azt, amit szeretnél, az olvasó minden porcikájában megveti a lányt, viszont nagyon klisés, ami elmondható az egész történetről is. Az öntelt lány, aki undokoskodik, de valójában több van benne, emellett gyönyörű és mindenki őt akarja, aztán jön egy fiú, aki elutasítja, mire a lány szép lassan leveti az álarcát. Már sok ehhez hasonló történet íródott és nagyon nehéz egy klisés szituációt úgy bemutatni, hogy azt ne unja az olvasó és érdekesnek is találja. Bár mivel a történetnek még nincs vége, lehet hogy tartogat még nagy meglepetéseket, de nagyjából a második oldalból kikövetkeztető az események alakulása. Ez ennek a műfajnak is egy sajátossága, mint amit a történet képvisel, emiatt sem megbocsájtható, ha nem töltöd tele csakis saját ötletekkel.

Összességében nekem tetszik idáig a történet, látom benned is a lehetőséget, ha továbbra is ilyen igényességgel írod a történeteidet, rohamosan fogsz majd fejlődni. :) Sok sikert a továbbiakban!
 
Végezetül pedig itt vannak azok a formai hibák, amiket a történet olvasása közben találtam:
 
"egy kósza elképzelés az életről: minden múlandó" – a mulandó szó rövid ékezettel helyes
 
"Egész rajzórán azon gondolkodtam" – rajz óra külön írandó
 
"Sosem kedveltem Skyt " ­ mivel máshogy ejtjük a név végét, mint amilyen betű áll a név végént, a Sky toldalékolása kötőjellel történik. Tehát: Sky-­t, Sky-­nak
 
" Alig volt huszonhárom éves, de egyben volt a testőröm és a sofőröm is" – Itt egy mondatban használod megint a "volt" szót, illetve a a második tagmondatban nem is hangzik jól, olyan megmagyarázhatatlanul furcsa érzetet kelt. Legalábbis bennem mindenképp.
 
" már rég kirúgtam volna. A probléma csak az volt, hogy előtte három sofőrt kirúgtam,"­ itt is túl hamar használod ugyanazt a szót. Nem csak a szóismétlést kerülnéd el, de sokkal jobb hatást is érnél el, amennyiben gyakran használnál szinonímákat.
 
"Nate­et keresem. Ma nem dolgozik? " ­ Korábban azt említetted, hogy bulizni jár ide, nem azt, hogy dolgozni.
 
"az iskola alatt elsősorban Jennyt értem." ­ Ezzel a névvel is ugyanaz a helyzet, mint a Sky­jal.
 
"Nate megint elmosolyodott." ­ Ez már a harmadik alkalom fél oldalon belül, hogy a srác csak elmosolyodik. Ha semmiképp nem akarod felruházni valami más válaszreakcióval, akkor legalább szinonímával fejezd ki.
 
"enyhén megborzongva meleg leheletétől, ahogy a fülemhez ért." ­ Ez itt nagyon úgy hangzik, mintha a leheletének ujjai is lennének. Vagy mintha a srác a fülét tapogatná a sötétben.
 
"kibukott belőlem a kérdés, ami már napok óta foglalkoztatott." ­ Amennyiben jól követtem az eseményeket, egy nap sem telt el azóta, hogy először beszélt a fiúval.
 
"Nem volt szerencsém." ­ viszonylag gyakran használtad az írásod során ezt a mondatot. Nem feltétlenül rossz, hozzáépülhet a főszereplő narrálásához, de gondoltam, felhívom rá a figyelmedet.
 
" engem soha nem érdekelt a pasijaim családi problémái" – az alany többes számban, az ige pedig egyes számban van. Helyesen "érdekeltek" lenne.
 
"valaki (erős a gyanúm, hogy Isobel volt) meglökte." ­ Ide felesleges a volt, megtöri a mondatot.
 
"Annak ellenére, hogy születésem óta ebben a házban éltem, sosem éreztem az otthonomnak. " ­Mikor Stellával kapcsolatos emlékről írsz, azt lehetett olvasni, hogy nemrég költöztek ide és most kezdte a gimnáziumot, itt viszont egy elég erős ellentét feszül, ami összezavarhatja az olvasót.
 
 

MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!