Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Holly

Külföldi nevek ragozása

 

Egy hosszabb regény vagy novella esetében általában a magyar szerzők külföldi helyszíneket adnak meg alapul, amihez természetesen az is hozzájárul, hogy a szereplők is ahhoz az országhoz fognak tartozni. A magyar nyelvet viszont nem a külföldi tulajdon- és személynevek ragozására találták ki, ám ennek is vannak szabályai. Egyszerűek és logikusak, de sok fajtáját és kategóriáját is ismerjük, így könnyű eltévedni ezek labirintusában. Alább egy kis összegzést és magyarázatot találhattok erről.

Először is fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy helyesen ragozd a külföldi neveket, mindenképpen tudnod kell, hogyan ejtik ki. A magyar nyelvtanban ez alapján helyezi el a ragokat, csakúgy, mint a magyar neveknél. Kiejtés után a rag hasonul (például: Thomasnál, Tamásnál). Így az olvasónak is könnyebb lesz olvasnia a szöveget, gördülékenyebb lesz tőle az egész. A másik fontos aranyszabály, hogy ha nem ejtjük ki az utolsó betűt, akkor mindig kötőjellel írjuk ki utána a ragot (pl.: Katherine-nel [ketrinnel]). Ezekre a szabályokra alapszik a maradék kikötések és részletek. Tehát akkor nézzük, milyen változatai vannak a külföldi ragozásnak.

 

Ha a név kiejtett mássalhangzóra végződik, akkor ugyanúgy kell ragoznunk, mintha magyar névhez adnánk valami toldalékot. Például Freddel, Fredért, Fredhez… stb.
Láthatjuk, hogy alapvetően nincs különbség a magyar és a külföldi nevek ragozása között. A problémát és bonyodalmakat itt a –val, - vel rag szokta jelenteni.
–Val –vel ragnál a „v” betű teljesen hasonul az utolsó betűhöz, tehát jelen példában a „d” megduplázódik (Freddel).
Abban az esetben, ha az utolsó betűt ugyan kiejtjük, de máshogy (pl.: „s” betűt írunk, de „sz”-nek ejtjük vagy „z” betűt írunk, de „c”-nek ejtjük), akkor logikusan nem az utolsó betű duplázódik meg, hanem az „s” után egy „sz” betűt írunk (pl.: Jamesszel [dzsémsszel]).
Az utolsó eset, ha a név dupla mássalhangzóra végződik. Ilyenkor nem írunk ki három ugyanolyan betűt egymás után, hanem kötőjellel jelöljük a ragozást (pl.: Mitchell-lel).
Minden más ragnál maradunk a megszokott szabályrendszernél.

Ha a név kiejtett magánhangzóra végződik, akkor általában a magánhangzót meghosszabbítjuk, tehát ékezetet rakunk ki rá, szintén úgy, mint a magyar neveknél (pl.: Ritánál, Annabellával). Ez az „u” és „i” betűre nem vonatkozik.

Ha ki nem ejtett magánhangzóra végződik, akkor mindenféleképpen kötőjelet használunk. Pl.: Leslie-vel [lezlivel], Katherine-nel  [ketrinnel].

Ha a név x-re vagy y-ra végződik, és kimondjuk, akkor nem használunk kötőjelet, közvetlenül a név mögé írjuk a ragot (pl.: Alexért [elekszért]). Ebben az esetben a –val –vel toldalék az utolsó kiejtett mássalhangzóhoz hasonul (pl.: Alexszel [elekszel]). „Y” végű neveknél az utolsó betűt egyszerűen „i”-ként kezeljük, tehát ugyanúgy kötőjel nélkül írjuk hozzájuk a ragot (pl.: Kennyvel, Kennyért stb.).

Ezeknél a változatoknál egy a lényeg, hogy ha kiejtjük az utolsó betűt, akkor közvetlenül írjuk hozzá a szóhoz a ragot, ha viszont nem ejtjük ki, akkor egyszerűen kötőjellel csatoljuk hozzá.

Ha a név többjegyű idegen betűre végződik, akkor a toldalékot közvetlenül mögé csatoljuk, nem kell kötőjelet kiraknunk (pl.:  Waterloonál [votörlúnál], Greenwichben [grínvicsben]).

 

„I” képző kapcsolása helységnevekhez

Vannak olyan helységnevek, amely több tagból áll, mint például a New York, vagy Los Angeles. Ilyenkor az „i” képzőt kötőjellel kapcsoljuk hozzá, magát a nevet pedig ugyanúgy nagybetűvel írjuk ki (pl.: New York-i, Los Angeles-i).  Ha magánhangzóra végződik ez a név, akkor az utolsó betű meghosszabbodik, csakúgy mint a tulajdonneveknél (pl.: San Fransiscó-i), kivétel itt is az „i” és az „u” betű.

Akadnak olyan helységek is, amelynek az utolsó betűje „i”, mint például Helsinki. Ilyenkor nem duplázzuk meg az utolsó betűt, hanem egyszerűen kicsire váltjuk a helységet, tehát helsinki lesz.

Általában, ha a név „y”-ra végződik, egyszerűen csak hozzárakjuk az „i” képzőt és kis kezdőbetűvel írjuk a nevet (pl.: calgaryi). Vannak azonban kivételek, mint például a sidney-i.

 

Ez egy rövid összefoglaló, de találhattok olyan szavakat, neveket is, melyekre nem tér ki ez a cikk. Ebben az esetben nyugodtan írj hozzászólást, és megtaláljuk rá a helyes megoldást.

Még nincs hozzászólás.

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu