Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Holly

Külföldi nevek ragozása

 

Egy hosszabb regény vagy novella esetében általában a magyar szerzők külföldi helyszíneket adnak meg alapul, amihez természetesen az is hozzájárul, hogy a szereplők is ahhoz az országhoz fognak tartozni. A magyar nyelvet viszont nem a külföldi tulajdon- és személynevek ragozására találták ki, ám ennek is vannak szabályai. Egyszerűek és logikusak, de sok fajtáját és kategóriáját is ismerjük, így könnyű eltévedni ezek labirintusában. Alább egy kis összegzést és magyarázatot találhattok erről.

Először is fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy helyesen ragozd a külföldi neveket, mindenképpen tudnod kell, hogyan ejtik ki. A magyar nyelvtanban ez alapján helyezi el a ragokat, csakúgy, mint a magyar neveknél. Kiejtés után a rag hasonul (például: Thomasnál, Tamásnál). Így az olvasónak is könnyebb lesz olvasnia a szöveget, gördülékenyebb lesz tőle az egész. A másik fontos aranyszabály, hogy ha nem ejtjük ki az utolsó betűt, akkor mindig kötőjellel írjuk ki utána a ragot (pl.: Katherine-nel [ketrinnel]). Ezekre a szabályokra alapszik a maradék kikötések és részletek. Tehát akkor nézzük, milyen változatai vannak a külföldi ragozásnak.

 

Ha a név kiejtett mássalhangzóra végződik, akkor ugyanúgy kell ragoznunk, mintha magyar névhez adnánk valami toldalékot. Például Freddel, Fredért, Fredhez… stb.
Láthatjuk, hogy alapvetően nincs különbség a magyar és a külföldi nevek ragozása között. A problémát és bonyodalmakat itt a –val, - vel rag szokta jelenteni.
–Val –vel ragnál a „v” betű teljesen hasonul az utolsó betűhöz, tehát jelen példában a „d” megduplázódik (Freddel).
Abban az esetben, ha az utolsó betűt ugyan kiejtjük, de máshogy (pl.: „s” betűt írunk, de „sz”-nek ejtjük vagy „z” betűt írunk, de „c”-nek ejtjük), akkor logikusan nem az utolsó betű duplázódik meg, hanem az „s” után egy „sz” betűt írunk (pl.: Jamesszel [dzsémsszel]).
Az utolsó eset, ha a név dupla mássalhangzóra végződik. Ilyenkor nem írunk ki három ugyanolyan betűt egymás után, hanem kötőjellel jelöljük a ragozást (pl.: Mitchell-lel).
Minden más ragnál maradunk a megszokott szabályrendszernél.

Ha a név kiejtett magánhangzóra végződik, akkor általában a magánhangzót meghosszabbítjuk, tehát ékezetet rakunk ki rá, szintén úgy, mint a magyar neveknél (pl.: Ritánál, Annabellával). Ez az „u” és „i” betűre nem vonatkozik.

Ha ki nem ejtett magánhangzóra végződik, akkor mindenféleképpen kötőjelet használunk. Pl.: Leslie-vel [lezlivel], Katherine-nel  [ketrinnel].

Ha a név x-re vagy y-ra végződik, és kimondjuk, akkor nem használunk kötőjelet, közvetlenül a név mögé írjuk a ragot (pl.: Alexért [elekszért]). Ebben az esetben a –val –vel toldalék az utolsó kiejtett mássalhangzóhoz hasonul (pl.: Alexszel [elekszel]). „Y” végű neveknél az utolsó betűt egyszerűen „i”-ként kezeljük, tehát ugyanúgy kötőjel nélkül írjuk hozzájuk a ragot (pl.: Kennyvel, Kennyért stb.).

Ezeknél a változatoknál egy a lényeg, hogy ha kiejtjük az utolsó betűt, akkor közvetlenül írjuk hozzá a szóhoz a ragot, ha viszont nem ejtjük ki, akkor egyszerűen kötőjellel csatoljuk hozzá.

Ha a név többjegyű idegen betűre végződik, akkor a toldalékot közvetlenül mögé csatoljuk, nem kell kötőjelet kiraknunk (pl.:  Waterloonál [votörlúnál], Greenwichben [grínvicsben]).

 

„I” képző kapcsolása helységnevekhez

Vannak olyan helységnevek, amely több tagból áll, mint például a New York, vagy Los Angeles. Ilyenkor az „i” képzőt kötőjellel kapcsoljuk hozzá, magát a nevet pedig ugyanúgy nagybetűvel írjuk ki (pl.: New York-i, Los Angeles-i).  Ha magánhangzóra végződik ez a név, akkor az utolsó betű meghosszabbodik, csakúgy mint a tulajdonneveknél (pl.: San Fransiscó-i), kivétel itt is az „i” és az „u” betű.

Akadnak olyan helységek is, amelynek az utolsó betűje „i”, mint például Helsinki. Ilyenkor nem duplázzuk meg az utolsó betűt, hanem egyszerűen kicsire váltjuk a helységet, tehát helsinki lesz.

Általában, ha a név „y”-ra végződik, egyszerűen csak hozzárakjuk az „i” képzőt és kis kezdőbetűvel írjuk a nevet (pl.: calgaryi). Vannak azonban kivételek, mint például a sidney-i.

 

Ez egy rövid összefoglaló, de találhattok olyan szavakat, neveket is, melyekre nem tér ki ez a cikk. Ebben az esetben nyugodtan írj hozzászólást, és megtaláljuk rá a helyes megoldást.

Még nincs hozzászólás.

too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!