Novus

 

 

Akadálymentesített oldal
A G-portal Mozgalomról

 

AZ OLDALON FUTÓ VERSENYEK

A kocka el van vetve

A versenyben adott egy dobókocka száma, egy karakter, egy helyszín és egy szituáció. Vajon milyen történeteket tudtok belőle kihozni? A szerencsére most szükségetek lesz.
Leadási határidő: 2016. március 20.

----------------------------------------

Kritikus tömeg

Nem túl bonyolult kommentverseny. A lényege, hogy minél több műnél írj pár sort, véleményt a szerzőnek. Három havonta nullázódik a szám, a részletek a linkre kattintva, elérhetőek.
Következő nullázódás: 2016.  május 1.

 

 VIHARSAROK

 Főoldal
Oldal
Művészek
Kapcsolat
Könyvajánló
Idézetek

Unaloműző

OLVASÓSAROK

Fanfiction
Regény
Novella
Vers
Egyperces
Színdarab

Versenymű

MŰVÉSZSAROK

Könyvtár
Kritika-iroda
Küldj be te is
Pályázatfigyelő

 

facebook hivatkozás levélküldő hivatkozás

HETI NYELVTAN

Cikkírókat felveszünk!
Érdeklődni a novus@hotmail.hu e-mail címen.

Addig is az Archívumban az eddig feldolgozott témák megtalálhatóak. 

 

Apróhirdetések

Iratkozz fel a
NOVUS POSTAGALAMBJÁRA,
hogy havonta értesülhess a legfrissebb információkról.

---------------------------------------

SEGÍTS A HANGODDAL

Egy olyan kezdeményezés tagja lehetsz, mely segít a látássérülteknek elolvasni, meghallgatni egy könyvet. Bárki jelentkezhet önkéntes alapon. Részleteket a linkre kattintva olvashatjátok.

---------------------------------------

LÉGY A SZERKESZTŐSÉG TAGJA

Szerkesztőségi tagokat keresek a Novus aktualitásának és frisseségének megőrzése érdekében. Több pozíció is üres, úgyhogy szabad a pálya a jelentkezésben. Részletek a linkre kattintva, vagy pedig a novus@hotmail.hu címen.

---------------------------------------

Rose Woods könyvei az Adamobooks kiadónál. Kapj rá te is!

 

SZERZŐI JOGOK 

A Novuson található történetek az oldal szerzőinek munkái. Kizárólag az ő hozzájárulásukkal publikálhatóak máshol. Ha itt nem éred el őket, vedd fel velem a kapcsolatot (novus@hotmail.hu) és segítek.

 

Holly

Fanfiction vs eredeti sztori

Azért írok erről a témáról, mert mostanában igen sok fanfiction érkezett az oldalra, míg az eredeti, saját ötletek, novellák háttérbe szorultak. Manapság ismét felkapott lett valami fan alkotást írni, egy külön oldalt szentelni ennek, úgyhogy gondoltam, ejtek róla pár szót.

A fanfiction megítélése szélsőséges a hétköznapi embereknél is, de az írók világába még inkább.  Vannak, akiknek hízelgés, ha a rajongók különböző alternatívákat írnak meg a történeteikből, ilyen volt például E. L. James A szürke ötven árnyalata, ami eredetileg egy Alkonyat fanfictionnek íródott. Vannak viszont olyanok, akik teljesen elítélik és tiltják, hogy a saját szerzeményük karaktereivel, világával bármit is tegyenek az emberek. Ilyen közkedvelt író például Anne Rice vagy George R. R. Martin is. Így látható, hogy jogi akadályai is lehetnek egy fanfiction nyomtatásban való megjelentetésének, ám ez nem akadálya annak, hogy az internet tele legyen velük.

 

De mi is a fanfiction és kik csinálják?

A fanfiction  a „hivatalos” definíció szerint egy olyan rajongói alkotás, mely a rajongás tárgyát képező mű világában játszódik, vagy annak karaktereivel dolgozik. Általában tovább gondolja a történetet, de az is előfordul, hogy az eredeti hangulatának szöges ellentétével játszik.

A sztereotípia szerint csak az amatőr írók írnak ilyen történeteket, akiknek még ha van is tehetségük, nem igen mutatkozik meg, így többnyire arról szólnak, hogy egy általuk kitalált karakter (ami általában magát az írót testesíti meg) szerelmi történetét írja le az egyik főszereplővel a könyvből/filmből/sorozatból/képregényből/játékból. Ennek egyfajta következménye, hogy a fogalmazást elhanyagolják, és kizárólag a cselekményre fókuszálnak. Ám lássuk be, hogy ez csupán a felszíne az írásoknak. Akadnak olyan történetek, ahol egyszerűen csak a szereplő lelki vívódásait vagy önmonológját tárják fel a szerzők, nem egyszer igen pontosan. Olyan történetek is akadnak, ahol a szerző által behozott új szereplők nem felszínesek, hanem igen jól meghatározható karakterrel rendelkeznek.

„A fanficírás alapvetően női műfaj. Természetesen vannak fiúk, férfiak, akik írnak fanficeket, de ők jóindulatú becslés szerint is legfeljebb az alkotók egynegyedét teszik ki. Az életkor már kevéssé meghatározható. Sok gyerek és tinédzser használja önkifejezésre, virtuális játékra a fanficírást, de sok felnőtt is próbálgatja ezen keresztül önmagát, csiszolgatja a stílusát. Nem egy felnőtt fanficszerző akar írni saját regényt is, és van, akinek már jelent is meg műve.” (konyves.blog.hu)

Mivel a fanficek alapvetően bármilyen műfajban megírhatók, nagyon jó stílusgyakorlatoknak is tekinthetők, illetve a karakterhűséget is gyakorolhatják a szerzők. Ennek ellenére az ilyen történetek elsőszámú célja az, hogy az író kikerülhessen a saját valóságából egy alternatív univerzumba, ami sokkal érdekesebb, mint az övé.

 

Milyen egy jó fanfiction?

Egy jó fanfictiont nagyon nehéz és mégis nagyon egyszerű megírni. Mint már egy korábbi kritikában említettem, az olvasó elvárja, hogy legalább ugyanolyan élményt nyújtson számára a fanart, mint az eredeti, de mégse legyen ugyanaz a séma, hozzon valami újat is. Ennek ellenére a karakterek már adottak, a világ felépítése adott, így nem kell a semmiből egy teljesen új szabályrendszert felállítania, új logikát és törvénykönyvet kitalálnia az alkotónak.

Viszont így egyfajta eredetiséget veszít el az író azzal, hogy eldönti, hogy fanficet fog írni. Egyrészt tisztában kell lennie azzal, hogy nem adhatja ki az írását nyomtatásban, bármennyire is megszerette a történetét, a szereplőit és bármennyire is úgy érzi, hogy vetekszik akár az eredetivel is.

Az ilyen történeteknek a legnagyobb problémája általában az, hogy a saját szereplőként behozott karakter Mary-Sue-ként viselkedik (erről egy másik cikkben még lesz szó), így az eredeti egyének is természetellenesen viszonyulnak hozzá, felülírva az alaptulajdonságaikat is. Vegyük példának a Harry Pottert, ahol mondjuk megjelenik egy új diák a Roxfortban, mikor még Harry szülei is gyerekek, és James-t, Harry apját csábítja el. A fiú pedig őt választja Lily helyett, mert bármire képes lenne ezért az új lányért. A logikai buktató itt ott kezdődik, hogy ez esetben Harry nem született volna meg, így valószínűleg a Sötét Nagyúr hatalmát sem tudták volna megtörni, így tehát borul az egész Harry Potter széria. Nagy figyelmet kell szentelni arra, hogy észrevegyük ezeket a hibákat és egy olyan történetet találjunk ki, ami tökéletesen beleillik ebbe a világba és annak menetébe.

Akiknél nem hoznak be plusz szereplőket, általában jobban oda tudnak figyelni az eredeti jellemére és gondolataira a szereplőknek. Így általában ezek a történetek jobban is sikerülnek.

Mindenképpen az a legnehezebb ezekben az alkotásokban, hogy nem léphetjük át azokat a határokat, amiket a rajongás tárgyában meghúztak az alkotók. Nem írhatjuk felül egyes karakterek jellemét és alapvető vonásait, és mindezt egy olyan formulában kell előadni, ami legalább ugyanolyan élményt nyújt, mint az eredeti mű. Egy szűkebb keretbe zárja a fanfic írókat, pontosan attól az alkotói szabadságtól fosztva meg őket, ami az eredeti történetírásban olyan nagyra van értékelve.

 

Fanfiction vs saját történet

Bár úgy tűnhet, a fanfiction megvetett dolog, internetes terjedése és népszerűsége nem ezt sugallja. Rengetegen próbálkoznak különböző történetekkel, így találkozhatunk bőven elrettentő példákkal, és sajnos kevesebb igazán jó történettel. Ennek ellenére én azt mondom, hogy gyakorlásnak mindenképpen megéri. Az első hosszabb történetem nekem is fanfiction volt, és jelenleg is írok egyet, hogy el tudjam engedni magam, és kicsit fejlesszem a képességeimet. Nagyon jól lehet a karakterhűséget gyakorolni, a stílust csiszolni, és ha esetleg később egy regényt szeretnénk írni, akkor a cselekményszálak kibogozását, egymáshoz való viszonyát felfedezni, és emellett még rendkívül élvezetes is. Viszont ügyelnünk kell arra, hogy igényes és reális műveket alkossunk. A fanfiction megítélése pont azért olyan negatív, mert több az összecsapott, félig kidolgozott mű, mint azok, amelyekre sok időt fordítottak.

Akkor igazából most melyik a jobb?

Egyik sem. Két különböző történetszövésről beszélhetünk, amik mégis hatással vannak egymásra. Ha komolyabban szeretnék foglalkozni az írással, akkor mindenképpen érdemes több saját történetet írni, de egy fanfiction novella megírása is jó gyakorlásnak számít.

Még nincs hozzászólás.

MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!